Asumisen mediatiedot

Asumisen mediatiedot

Suurimmalla osalla vallitseva tilanne ei vaikuta asunnonvaihtosuunnitelmiin

Markkinapulssi tutkii - kyselyn tulokset (vko 10-12 2023)

Selvitimme Markkinapulssi tutkii -kyselyllä jälleen vuokra- ja asumisoikeusasunnon hankinta-aikeita, niiden ajankohtaa ja vallitsevan tilanteen vaikutusta asunnonvaihtosuunnitelmiin. Vallitseva tilanne vaikuttaa nyt vähän harvemmalla asunnonvaihtosuunnitelmiin kuin syksyllä 2022 ja lähes puolelle asunnon hankintaa suunnittelevista hankinta on ajankohtaista heti kun sopiva asunto löytyy.

Vuokra-asunnon hankinta-aikeet ovat vastaajilla samalla tasolla kuin vuosi sitten (nyt 73 %, lokakuussa 67 % ja maaliskuussa 2022 72 %). Asumisoikeusasunnon hankintaa suunnittelee 9 % vastaajista (lokakuussa 11 %, maaliskuussa 2022 10 %). Asunnon hankintaa suunnittelevista lähes puolelle hankinta on ajankohtaista heti kun sopiva asunto löytyy. Vähän aiempaa useammalle hankinta on nyt kuitenkin ajankohtaista vasta seuraavan puolen vuoden aikana.

Vallitseva tilanne vaikuttaa nyt vähän harvemmalla asunnonvaihtosuunnitelmiin kuin lokakuussa 2022. Asunnon hankintaa suunnittelevista 36 prosentilla tilanne vaikuttaa kyllä tai ehkä (lokakuussa 39 %, maaliskuussa 2022 Venäjän hyökkäys ja sen seuraukset vaikuttivat 13 prosentilla). Eniten vallitsevalla tilanteella arvioivat olevan vaikutusta alle 25-vuotiaat ja vähiten 55 vuotta täyttäneet.

Vallitsevan tilanteen vaikutus näkyy selvästi yleisimmin edullisemman vuokra- tai asumisoikeusasunnon etsimisenä (50 %, lokakuussa 49 %). Muita vaikutuksia ovat energiatehokkaalla lämmitysmuodolla varustetun asunnon etsiminen (21 %, lokakuussa 26 %), lähempää palveluita asunnon etsiminen (18 %, lokakuussa 14 %) ja parempien julkisten liikenneyhteyksien päästä asunnon etsiminen (18 %, lokakuussa 16 %).

Suurin osa asunnon hankintaa suunnittelevista on nykyisessäkin tilanteessa valmiita etenemään asunnonvaihdon eri vaiheissa.

Asunnon hankintaa suunnittelevista (suluissa lokakuun ja maaliskuun 2022 luvut):

72 % on etsinyt asuntoa entiseen tapaan tai aktiivisemmin (74 %, 82 %)
63 % on käynyt tai voisi käydä asuntoesittelyissä (64 %, 66 %)
• Vuokra-asuntoa etsivistä 69 % on valmis tekemään vuokrasopimuksen (70 %, 75 %)
• Asumisoikeusasuntoa etsivistä 63 % on valmis tekemään asumisoikeussopimuksen (50 %, 59 %)

Vuokra-asuntoa etsivistä 46 % kokee sopivan asunnon löytämisen olevan tällä hetkellä hankalaa. Hankalimmaksi löytämisen kokevat lapsiperheelliset ja isoa asuntoa, erityisesti vähintään 4h+k kokoista etsivät, mutta myös jo 3h+k kokoista etsivät. Myös sopivan rivi-/paritaloasunnon tai omakotitalon löytäminen on hankalampaa kuin kerrostaloasunnon.

Markkinapulssi tutkii -kyselyt selvittävät Vuokraovi.comin kävijöiden asunnonvaihtoaikeita nykytilanteessa. Tämä vuorossaan 10. kysely toteutettiin 8.-21.3.2023 ja siihen vastasi 1 463 Vuokraovi.comin satunnaisesti poimittua kävijää.