ASUMISEN MEDIATIEDOT

Poikkeustilanne on saanut asunnon etsijöitä laajentamaan aluetta sekä etsimään eri kokoista ja tyyppistä asuntoa

Markkinapulssi tutkii - kyselyn tulokset (vko 23/2020)

Olemme selvittäneet kahden viikon välein tehdyillä Markkinapulssi tutkii -käyttäjäkyselyillä, kuinka valmiita asunnon ostamista tai myymistä suunnittelevat ovat etenemään asunnonvaihdon eri vaiheissa nyt poikkeustilanteessa. Viidenteen kyselyyn vastasi 2 309 Etuovi.comin satunnaisesti poimittua kävijää 4.-8.6.2020. Viikon 23 aikana Etuovi.comissa vieraili kaikkiaan 1,3 miljoonaa käyttäjää (lähde: Google Analytics).

Vastaajista 54 % suunnitteli omistusasunnon ostamista omaan käyttöön, 22 % omistusasunnon myymistä ja 21 % loma-asunnon tai mökin ostamista.
 
 

Tuoreessa kyselyssä pyysimme asunnon ostoa suunnittelevia miettimään, onko poikkeustilanne vaikuttanut heidän kohdallaan siihen miltä alueelta, millaista ja minkä kokoista asuntoa he etsivät. 32 % asunnon ostoa suunnittelevista sanoi laajentaneensa tai vaihtaneensa aluetta, jolta etsii asuntoa. Etsimäänsä asuntotyyppiä sanoi puolestaan laajentaneensa tai vaihtaneensa 24 % asunnon ostoa suunnittelevista. Aluetta tai asuntotyyppiä vaihtaneiden osuudet olivat kasvaneet viikosta 17, jolloin myös kysyimme asiasta. 

 
Tällä kertaa kysyimme myös, onko poikkeustilanne vaikuttanut etsityn asunnon kokoon. 27 % asunnon ostoa
suunnittelevista sanoi etsivänsä nyt eri kokoista asuntoa kuin ennen: 17 % etsii isompaa ja 10 % pienempää.
 
Isompaa asuntoa olivat alkaneet etsiä erityisesti lapsiperheet ja pääkaupunkiseudulla asuvat, pienempää asuntoa puolestaan eläkeläiset. Aluetta olivat tuoreidenkin tulosten perusteella laajentaneet pääkaupunkiseudulla asuvat ja eläkeläiset. Lisäksi nyt aluetta olivat alkaneet laajentaa myös lapsiperheet, jotka ovat etsineet isompaa asuntoa aikaisempaa laajemmalta alueelta.

 

Mieti, onko poikkeustilanne vaikuttanut kohdallasi siihen miltä alueelta, millaista ja minkä kokoista asuntoa etsit. Miten toimit nykyisessä poikkeustilanteessa?

Alue

Vastaajat: omistusasunnon ostamista suunnittelevat, n=1258/1479

Asuntotyyppi

Vastaajat: omistusasunnon ostamista suunnittelevat, n=1258/1479

Asunnon koko

Vastaajat: omistusasunnon ostamista suunnittelevat, n=1258

Tuoreet tulokset kertovat jälleen, että asunnon etsijät ovat tosissaan liikenteessä ja entistä isompi osa olisi valmis etenemään asunnonvaihdossa aina kauppoihin asti, kun vain oikea asunto löytyisi. 

Milloin omistusasunnon ostaminen omaan käyttöön on sinulle ajankohtaista?

Vastaajat: omistusasunnon ostamista suunnittelevat, n=1258/1387/1495/1479/1393

Mieti, onko poikkeustilanne vaikuttanut kohdallasi tapaan, jolla toimit asunnonvaihdon eri vaiheissa. Miten toimit nykyisessä poikkeustilanteessa?

Asunnon etsiminen

Asuntoesittelyissä käyminen

Asuntolainan ottaminen

Tarjouksen tekeminen

Asuntokauppojen tekeminen

Vastaajat: omistusasunnon ostamista suunnittelevat, n=1258/1387/1495/1479/1393

Asunnon myyminenkin olisi edelleen isolle osalle ajankohtaista myös poikkeustilanteessa, mutta monella se vaatisi uuden asunnon löytämistä ensin. Suurin osa asunnon myyntiä suunnittelevista aikoo antaa asunnon kiinteistönvälittäjälle myytäväksi.

Milloin omistusasunnon myyminen on sinulle ajankohtaista?

Vastaajat: omistusasunnon myymistä suunnittelevat, n=503/523/575/638/579

Miten aiot toteuttaa oman asuntosi myynnin?

Vastaajat: omistusasunnon myymistä suunnittelevat, n=503/523/575/638/579

Vinkkaa jutusta myös kollegallesi:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email